Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 18:58 - Прокуратурата подкрепя БСП за промени в НК, свързани с домашното насилие
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
1



 Прокуратурата подкрепя предложенията за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, които БСП внесе преди месец в парламента. Това става ясно от становище на държавното обвинение, подписано от заместник-главния прокурор Пенка Богданова. То е изпратено до председателя на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев. image

 


„Споделя се разбирането, че при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване на относимите факти поради положението на зависимост, емоционална обвързаност и други подобни причини, които често могат да направят практически невъзможно организирането на обвинението от негова страна“, пишат от прокуратурата. 

Проектът на БСП предвижда изменения в два текста от НК. Първият е особената разпоредба на чл.161, чиято първа алинея в момента предвижда, че „за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия“. 

От левицата предлагат към текста да бъде добавено "наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане“. 

Според прокуратурата проектът съобразява пропорционално степента на намеса на държавата в отношенията между извършителя и пострадалия с оглед съществуващи между тях близост и родствени връзки. 

"От една страна, отчита обществената опасност на престъплението (тежко престъпление, наказуемо по общия състав по чл. 129 НК с до шест години лишаване от свобода), а от друга – интереса на българските граждани и обществото като цяло, и нормативно обезпечава по-високата ефективност на разкриването и разследването на този вид деяния“, пише в становището. 

От БСП предлагат още да се създаде квалифициран, по-тежко наказуем, състав на престъплението по чл.296, ал.1 НК. Той предвижда, че „който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие или Европейска заповед за защита, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева“. Социалистите искат, ако някой повторно попречи или осуети изпълнението на решение на съда или на заповед за защита от домашно насилие, наказанието да от една до пет години затвор. 

По този повод от прокуратурата коментират: 

„В същия смисъл могат да бъдат подкрепени предложените изменения и допълнения на чл. 161 НК, които водят до промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен характер в престъпление от общ характер, от вида, преследвани по реда на т. нар. „частно-публично обвинение“ (§ 1) и създаването на квалифициран, по-тежко наказуем състав по чл. 296 НК при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие, като се въвежда хипотеза на повторност“. 

Преди около две седмици от БСП внесоха втори проект за изменения, този път в Закона за защита от домашно насилие. С него те предлагат да се запише, че във всяка област има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие, а в Националната програма за превенция и защита да се съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове, припомня "Лекс".

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371641
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031